Witam Kochani!Z tej strony Ania:)
AVOCADO.. od środka :D
He , he czyli.... pestka ;)
Tak się składa, że dość dużo u mnie w domu zjada się avocado i sami wicie jak to jest czasem trafi się tak , że pestka potrafi zająć aż połowę owocu więc zaczęłam zastanawiać się czy można ja jakoś wykorzystać ?
I co ? po poszperaniu w sieci okazało się, ze tak :D
Cenne wartości odżywcze samego avocado zarówno w kuchni jak i w kosmetyce zna większość z nas a pestki już mniej . Zatem spójrzmy co takiego w sobie ukrywa owa pestka i do czego można ją wykorzystać ?
Ja pestki podsuszam, po kilku dniach obieram ze pierwszej delikatnej skórki, ścieram na tarce , znów zostawiam do suszenia po czym miele w młynku do kawy.
Zaczyna być modne spożywanie takiego proszku z pestek, szczególnie przez dodawanie do koktajli. Ja na razie po starciu zaparzam z nich aromatyczną herbatkę o ciekawym orzeźwiającym smaku i kolorze, po wypiciu wyjadam avocadowe fusy ;)
U wujka google znalazłam takie informacje na temat rzeczonej pestki, naprawdę wartościowa z niej bestia i szkoda nie wykorzystać ;)
Właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, np. flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole podobne do tych z zielonej herbaty. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek. Pestki z awokado zawierają jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin. Już sam owoc awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, dlatego powinien zaciekawić Was fakt, że jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Wydaje się to niewiarygodne, ale potwierdza to badanie już z 2003 roku.
Niewyobrażalne bogactwo błonnika sprawiło, że w Ameryce Południowej pestka z awokado jest stosowana w leczeniu biegunek oraz innych problemów trawiennych. Tu znów porównam ją do owocu awokado, które jest jednym z największych źródeł błonnika, jakie znamy. Cóż tym razem pewnie już Was nie zaskoczę, pisząc, że jego pestka zawiera kilka razy więcej błonnika niż on sam. Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika to same korzyści dla naszego zdrowia i sylwetki. Przecież nic tak nie przyspiesza odchudzania, reguluje pracy jelit czy obniża cholesterolu, jak błonnik. Dlatego jeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież mogą nas doprowadzić do chorób nowotworowych) i zapobiec chorobom układu krążenia, to włączcie do swojej diety nie tylko awokado, ale przede wszystkim jego pestkę.
Bogactwo błonnika
Pestki awokado są jednym z największych źródeł rozpuszczalnego błonnika, a jego ogromna zawartość to szereg korzyści dla zdrowia i sylwetki. W końcu nic tak nie reguluje pracy jelit i obniża cholesterolu jak błonnik. Ponadto wpływa on pozytywnie na układ krwionośny i eliminacji metali ciężkich z organizmu. Pestki awokado są też idealne na stany zapalne przewodu pokarmowego, dzięki związkom fenolowym (zapobiegają rozwojowi bakterii i wirusów).
W trosce o zdrowe serce
Pestka awokado, oprócz ogromnej ilości zbawiennego błonnika ma w swoim składzie szereg składników mineralnych, które wpływają pozytywnie na pracę serca, a dostarczane organizmowi regularnie mogą zapobiegać zawałom - są to m. in. magnez i potas.
Pestka awokado zadba o oczy i odpowiedni poziom cukru we krwi
Udowodniono, że regularne spożywanie pestki spowalnia wchłanianie glukozy, tym samym zapobiegając magazynowaniu się nadmiaru "cukru" w tkance tłuszczowej. Ponadto nie są nam straszne raptowne skoki poziomu glukozy we krwi, bowiem pestka awokado pomaga im zapobiegać. Okazuje się, że moc korzyści dla układu pokarmowego i krwionośnego to nie wszystko - dodając suszoną pestkę do potraw wspomagamy też nas wzrok, gdyż, podobnie jak owoc - zawiera dużo luteiny, która znana jest ze swych nieocenionych właściwości dla oczu.
Pestka awokado - idealna dla kobiet
Pestka awokado dzięki zawartości witamin z grupy A i E zbawiennie wpływa na cerę oraz kondycję włosów i paznokci - odżywia je, nadając im blask i elastyczność. Okazuje się również, że spożywanie sproszkowanej pestki awokado jest w stanie złagodzić bóle menstruacyjne, działa ona bowiem rozkurczowo na mięśnie gładkie.
Pestka awokado - jak jeść?
Poleca się jedzenie sproszkowanej pestki awokado. Pestkę należy wysuszyć w nasłonecznionym miejscu przez kilka dni, następnie włożyć do plastikowego woreczka i rozbić. By uzyskać proszek można dodatkowo użyć blendera, młynka do kawy lub rozgnieść kawałki w moździerzu. Wysuszoną pestkę można również zetrzeć na tarce. Tak przygotowany proszek można dodawać do zdrowych koktajli i wielu potraw. Pestka awokado nadaje posiłkom charakterystyczny lekko goryczkowy posmak, z powodzeniem więc można jej użyć jako przyprawy do zupy, pieczeni lub posypywać nią kanapki. Jedna łyżeczka suszu dziennie wystarczy aby w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości pestki.
Dziś proponuje wykorzystać proszek z pestki z avocado kosmetycznie, można zrobić z niego maseczkę do twarzy , peeling do ciała i twarzy, dodać do mydła czy robić maskę pelingującą nasz skalp :)
Potrzebujemy do tego:
-maskę do włosów jako bazę, jaką kto lubi , ja użyłam maski Kallos Keratyna ok. 50 ml
-proszek z pestki avocado ok. 10 ml
-olej arganowy lub inny lubiany przez wasze włosy i skórę głowy ok. 5 ml.
Można dodać inne ulubione składniki , kombinacji jest dużo :D
Wszytko mieszamy, nakładamy na skórę głowy , miejsce przy miejscu, masując opuszkami palców "wbijając" się palcami między kosmyki włosów , po czym zostawiamy na ok. 30 min. pod turbanem . Myjemy zaczynając do skóry głowy, masując i wypłukując drobinki proszku.
A wy lubicie avocado? No i co myślicie o wykorzystaniu pestki z niego ?
Pozdrawiam Anna
źródło : http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2014/05/jak-i-dlaczego-jesc-pestke-z-awokado/
http://fitness.sport.pl/fitness/1,111333,18619052,na-pewno-o-tym-nie-wiedzialas-pestka-awokado-jak-i-dlaczego.html
He , he czyli.... pestka ;)
Tak się składa, że dość dużo u mnie w domu zjada się avocado i sami wicie jak to jest czasem trafi się tak , że pestka potrafi zająć aż połowę owocu więc zaczęłam zastanawiać się czy można ja jakoś wykorzystać ?
I co ? po poszperaniu w sieci okazało się, ze tak :D
Cenne wartości odżywcze samego avocado zarówno w kuchni jak i w kosmetyce zna większość z nas a pestki już mniej . Zatem spójrzmy co takiego w sobie ukrywa owa pestka i do czego można ją wykorzystać ?
Ja pestki podsuszam, po kilku dniach obieram ze pierwszej delikatnej skórki, ścieram na tarce , znów zostawiam do suszenia po czym miele w młynku do kawy.
Zaczyna być modne spożywanie takiego proszku z pestek, szczególnie przez dodawanie do koktajli. Ja na razie po starciu zaparzam z nich aromatyczną herbatkę o ciekawym orzeźwiającym smaku i kolorze, po wypiciu wyjadam avocadowe fusy ;)
U wujka google znalazłam takie informacje na temat rzeczonej pestki, naprawdę wartościowa z niej bestia i szkoda nie wykorzystać ;)
Właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, np. flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole podobne do tych z zielonej herbaty. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek. Pestki z awokado zawierają jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin. Już sam owoc awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, dlatego powinien zaciekawić Was fakt, że jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Wydaje się to niewiarygodne, ale potwierdza to badanie już z 2003 roku.
Niewyobrażalne bogactwo błonnika sprawiło, że w Ameryce Południowej pestka z awokado jest stosowana w leczeniu biegunek oraz innych problemów trawiennych. Tu znów porównam ją do owocu awokado, które jest jednym z największych źródeł błonnika, jakie znamy. Cóż tym razem pewnie już Was nie zaskoczę, pisząc, że jego pestka zawiera kilka razy więcej błonnika niż on sam. Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika to same korzyści dla naszego zdrowia i sylwetki. Przecież nic tak nie przyspiesza odchudzania, reguluje pracy jelit czy obniża cholesterolu, jak błonnik. Dlatego jeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież mogą nas doprowadzić do chorób nowotworowych) i zapobiec chorobom układu krążenia, to włączcie do swojej diety nie tylko awokado, ale przede wszystkim jego pestkę.
Bogactwo błonnika
Pestki awokado są jednym z największych źródeł rozpuszczalnego błonnika, a jego ogromna zawartość to szereg korzyści dla zdrowia i sylwetki. W końcu nic tak nie reguluje pracy jelit i obniża cholesterolu jak błonnik. Ponadto wpływa on pozytywnie na układ krwionośny i eliminacji metali ciężkich z organizmu. Pestki awokado są też idealne na stany zapalne przewodu pokarmowego, dzięki związkom fenolowym (zapobiegają rozwojowi bakterii i wirusów).
W trosce o zdrowe serce
Pestka awokado, oprócz ogromnej ilości zbawiennego błonnika ma w swoim składzie szereg składników mineralnych, które wpływają pozytywnie na pracę serca, a dostarczane organizmowi regularnie mogą zapobiegać zawałom - są to m. in. magnez i potas.
Pestka awokado zadba o oczy i odpowiedni poziom cukru we krwi
Udowodniono, że regularne spożywanie pestki spowalnia wchłanianie glukozy, tym samym zapobiegając magazynowaniu się nadmiaru "cukru" w tkance tłuszczowej. Ponadto nie są nam straszne raptowne skoki poziomu glukozy we krwi, bowiem pestka awokado pomaga im zapobiegać. Okazuje się, że moc korzyści dla układu pokarmowego i krwionośnego to nie wszystko - dodając suszoną pestkę do potraw wspomagamy też nas wzrok, gdyż, podobnie jak owoc - zawiera dużo luteiny, która znana jest ze swych nieocenionych właściwości dla oczu.
Pestka awokado - idealna dla kobiet
Pestka awokado dzięki zawartości witamin z grupy A i E zbawiennie wpływa na cerę oraz kondycję włosów i paznokci - odżywia je, nadając im blask i elastyczność. Okazuje się również, że spożywanie sproszkowanej pestki awokado jest w stanie złagodzić bóle menstruacyjne, działa ona bowiem rozkurczowo na mięśnie gładkie.
Pestka awokado - jak jeść?
Poleca się jedzenie sproszkowanej pestki awokado. Pestkę należy wysuszyć w nasłonecznionym miejscu przez kilka dni, następnie włożyć do plastikowego woreczka i rozbić. By uzyskać proszek można dodatkowo użyć blendera, młynka do kawy lub rozgnieść kawałki w moździerzu. Wysuszoną pestkę można również zetrzeć na tarce. Tak przygotowany proszek można dodawać do zdrowych koktajli i wielu potraw. Pestka awokado nadaje posiłkom charakterystyczny lekko goryczkowy posmak, z powodzeniem więc można jej użyć jako przyprawy do zupy, pieczeni lub posypywać nią kanapki. Jedna łyżeczka suszu dziennie wystarczy aby w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości pestki.
Dziś proponuje wykorzystać proszek z pestki z avocado kosmetycznie, można zrobić z niego maseczkę do twarzy , peeling do ciała i twarzy, dodać do mydła czy robić maskę pelingującą nasz skalp :)
Potrzebujemy do tego:
-maskę do włosów jako bazę, jaką kto lubi , ja użyłam maski Kallos Keratyna ok. 50 ml
-proszek z pestki avocado ok. 10 ml
-olej arganowy lub inny lubiany przez wasze włosy i skórę głowy ok. 5 ml.
Można dodać inne ulubione składniki , kombinacji jest dużo :D
Wszytko mieszamy, nakładamy na skórę głowy , miejsce przy miejscu, masując opuszkami palców "wbijając" się palcami między kosmyki włosów , po czym zostawiamy na ok. 30 min. pod turbanem . Myjemy zaczynając do skóry głowy, masując i wypłukując drobinki proszku.
A wy lubicie avocado? No i co myślicie o wykorzystaniu pestki z niego ?
Pozdrawiam Anna
źródło : http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2014/05/jak-i-dlaczego-jesc-pestke-z-awokado/
http://fitness.sport.pl/fitness/1,111333,18619052,na-pewno-o-tym-nie-wiedzialas-pestka-awokado-jak-i-dlaczego.html
Takie super właściwości, a ja zawsze wyrzucam pestkę...
OdpowiedzUsuńno właściwości zaskakujące :) myślę, że warto spróbować .
UsuńFajny pomysł na dodanie proszku do maski :)
OdpowiedzUsuńno proszę, dobrze wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńa my zawsze wyrzucamy, dzięki wielkie za ten post!!
OdpowiedzUsuńZawsze wyrzucałam pestkę do kosza, nawet nie pomyślałabym, że mogę ją tak wykorzystać ;) Ciekawi mnie smak tej herbatki ;D
OdpowiedzUsuńKurcze, nigdy nie jadłam awokado a o pestce to nawet nie myślałam :D
OdpowiedzUsuńCzytałam już kiedyś o wykorzystaniu pestki :) Ja jednak ostatnio w ogóle nie kupuję awokado, bo coś przestało mi smakować :(
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Avocado, ale pestka zawsze lądowała u mnie w koszu...
OdpowiedzUsuńWielka szkoda, jak widać!
wow! pomyśleć ile pestek zmarnowałam :) ale teraz już będe wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńWitam. Anula ty zawsze mnie zaskoczysz.:-) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam mocno
UsuńLubię avokado, zwłaszcza to bio , ale za pestkę jeszcze się nie zabieram.
OdpowiedzUsuńNo to od dzis szaleje z pestka:)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że jest jadalna :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe :D. Nie słyszałam wcześniej o wykorzystaniu.... pestki avokado :D
OdpowiedzUsuńW życiu bym na to nie wpadła.. :-D
OdpowiedzUsuńPestki mam także wypróbuje wersję z herbatką ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńO proszę, czyli pestkę też można fajnie wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja jakiś czas temu zasadziłam sobie pestkę i mam już małe, wzrastające awokado :D
OdpowiedzUsuńO super , też muszę zasadzić :)
UsuńOoo świetne pomysły!! Nie wiedziałam, że mozna je w ten sposób wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że ta pestka ma tyle właściwości, warto ją wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńnie miałam pojęcia, że pestka z awokado ma w sobie tyle dobroci i z można ją tak poprostu wysuszyć i zmielic ;)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze pestki wyrzucałam, a tutaj się okazuje, że tyle dobrego idzie z nich zrobić :)
OdpowiedzUsuńJuż gdzieś czytałyśmy o właściwościach pestki z awokado ale jeszcze jakoś się nie złożyło żeby wypróbować ją w praktyce :P
OdpowiedzUsuńTeż się zbierałam dłuższy czas a teraz już mi weszło w krew i odkładam pestki , a potem hurtem trę i susze ;)
UsuńPozdrawiam ciepło
nie myślałam że pestkę można wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńBardzo mądry, ciekawy artykuł. Nie widziałam o tak wielu zbawiennych właściwościach avokado. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)))
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam o pestce jak o odpadzie, a dla Ciebie jest bazą do tylu rzeczy :)
O, nie wiedziałam, że można ją wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńNo ja też do niedawna :) Człowiek uczy się całe życie ;)
UsuńPozdrawiam
Rozłożyłaś na czynniki pierwsze :)
OdpowiedzUsuńZawsze wyrzucam pestkę, a ma tyle świetnych zastosowań :)
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno się o tym dowiedziałam i bardzo mnie to zaintrygowało :D muszę jakoś w końcu ją wykorzystać
OdpowiedzUsuńThis is one of the best pages I've ever visited happy to be able to visit your page
OdpowiedzUsuńTitan Gel ,
Titan Gel Asli ,
Warna Titan Gel Asli ,
Titan Gel Original ,
Ciri Titan Gel Dan Palsu ,
Cara Membedakan Titan Gel Asli Dan Palsu
Titan Gel Rusia ,
Cream Titan Gel ,
Titan Gel Asli Rusia
posiadam sproszkowaną pestkę w sprzedaży. 100 gram 50 pln. waga dowolna
OdpowiedzUsuń