14 marca 2016

Ania o : Avocado do środka czyli Pestka Avocado

Witam Kochani!Z tej strony Ania:)

AVOCADO.. od środka :D


He , he czyli.... pestka ;)




Tak się składa, że dość dużo u mnie w domu zjada się avocado i sami wicie jak to jest czasem trafi się tak , że pestka potrafi zająć aż połowę owocu więc zaczęłam zastanawiać się czy można ja jakoś wykorzystać ?
I co ? po poszperaniu w sieci okazało się, ze tak :D
Cenne wartości odżywcze samego avocado zarówno w kuchni jak i w kosmetyce zna większość z nas a pestki już mniej . Zatem spójrzmy co takiego w sobie ukrywa owa pestka i do czego można ją wykorzystać ?

Ja pestki podsuszam, po kilku dniach obieram ze pierwszej delikatnej skórki, ścieram na tarce , znów zostawiam do suszenia po czym miele w młynku do kawy.




Zaczyna być modne spożywanie takiego proszku z pestek, szczególnie przez dodawanie do koktajli. Ja na razie po starciu zaparzam z nich aromatyczną herbatkę o ciekawym orzeźwiającym smaku i kolorze, po wypiciu wyjadam avocadowe fusy ;)


U wujka google znalazłam takie informacje na temat rzeczonej pestki, naprawdę wartościowa z niej bestia i szkoda nie wykorzystać ;)

Właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, np. flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole podobne do tych z zielonej herbaty. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek. Pestki z awokado zawierają jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin. Już sam owoc awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, dlatego powinien zaciekawić Was fakt, że jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Wydaje się to niewiarygodne, ale potwierdza to badanie już z 2003 roku.

Niewyobrażalne bogactwo błonnika sprawiło, że w Ameryce Południowej pestka z awokado jest stosowana w leczeniu biegunek oraz innych problemów trawiennych. Tu znów porównam ją do owocu awokado, które jest jednym z największych źródeł błonnika, jakie znamy. Cóż tym razem pewnie już Was nie zaskoczę, pisząc, że jego pestka zawiera kilka razy więcej błonnika niż on sam. Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika to same korzyści dla naszego zdrowia i sylwetki. Przecież nic tak nie przyspiesza odchudzania, reguluje pracy jelit czy obniża cholesterolu, jak błonnik. Dlatego jeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież mogą nas doprowadzić do chorób nowotworowych) i zapobiec chorobom układu krążenia, to włączcie do swojej diety nie tylko awokado, ale przede wszystkim jego pestkę.

Bogactwo błonnika

Pestki awokado są jednym z największych źródeł rozpuszczalnego błonnika, a jego ogromna zawartość to szereg korzyści dla zdrowia i sylwetki. W końcu nic tak nie reguluje pracy jelit i obniża cholesterolu jak błonnik. Ponadto wpływa on pozytywnie na układ krwionośny i eliminacji metali ciężkich z organizmu. Pestki awokado są też idealne na stany zapalne przewodu pokarmowego, dzięki związkom fenolowym (zapobiegają rozwojowi bakterii i wirusów).



W trosce o zdrowe serce

Pestka awokado, oprócz ogromnej ilości zbawiennego błonnika ma w swoim składzie szereg składników mineralnych, które wpływają pozytywnie na pracę serca, a dostarczane organizmowi regularnie mogą zapobiegać zawałom - są to m. in. magnez i potas.



Pestka awokado zadba o oczy i odpowiedni poziom cukru we krwi

Udowodniono, że regularne spożywanie pestki spowalnia wchłanianie glukozy, tym samym zapobiegając magazynowaniu się nadmiaru "cukru" w tkance tłuszczowej. Ponadto nie są nam straszne raptowne skoki poziomu glukozy we krwi, bowiem pestka awokado pomaga im zapobiegać. Okazuje się, że moc korzyści dla układu pokarmowego i krwionośnego to nie wszystko - dodając suszoną pestkę do potraw wspomagamy też nas wzrok, gdyż, podobnie jak owoc - zawiera dużo luteiny, która znana jest ze swych nieocenionych właściwości dla oczu.



Pestka awokado - idealna dla kobiet

Pestka awokado dzięki zawartości witamin z grupy A i E zbawiennie wpływa na cerę oraz kondycję włosów i paznokci - odżywia je, nadając im blask i elastyczność. Okazuje się również, że spożywanie sproszkowanej pestki awokado jest w stanie złagodzić bóle menstruacyjne, działa ona bowiem rozkurczowo na mięśnie gładkie.



Pestka awokado - jak jeść?

Poleca się jedzenie sproszkowanej pestki awokado. Pestkę należy wysuszyć w nasłonecznionym miejscu przez kilka dni, następnie włożyć do plastikowego woreczka i rozbić. By uzyskać proszek można dodatkowo użyć blendera, młynka do kawy lub rozgnieść kawałki w moździerzu. Wysuszoną pestkę można również zetrzeć na tarce. Tak przygotowany proszek można dodawać do zdrowych koktajli i wielu potraw. Pestka awokado nadaje posiłkom charakterystyczny lekko goryczkowy posmak, z powodzeniem więc można jej użyć jako przyprawy do zupy, pieczeni lub posypywać nią kanapki. Jedna łyżeczka suszu dziennie wystarczy aby w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości pestki.

Dziś proponuje wykorzystać proszek z pestki z avocado kosmetycznie, można zrobić z niego maseczkę do twarzy , peeling do ciała i twarzy, dodać do mydła czy robić maskę pelingującą nasz skalp :)


Potrzebujemy do tego:

-maskę do włosów jako bazę, jaką kto lubi , ja użyłam maski Kallos Keratyna ok. 50 ml

-proszek z pestki avocado ok. 10 ml

-olej arganowy lub inny lubiany przez wasze włosy i skórę głowy ok. 5 ml.

Można dodać inne ulubione składniki , kombinacji jest dużo :D


Wszytko mieszamy, nakładamy na skórę głowy , miejsce przy miejscu, masując opuszkami palców "wbijając" się palcami między kosmyki włosów , po czym zostawiamy na ok. 30 min. pod turbanem . Myjemy zaczynając do skóry głowy, masując i wypłukując drobinki proszku.




A wy lubicie avocado? No i co myślicie o wykorzystaniu pestki z niego ?




Pozdrawiam  Anna




źródło : http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2014/05/jak-i-dlaczego-jesc-pestke-z-awokado/

http://fitness.sport.pl/fitness/1,111333,18619052,na-pewno-o-tym-nie-wiedzialas-pestka-awokado-jak-i-dlaczego.html




38 komentarzy :

  1. Takie super właściwości, a ja zawsze wyrzucam pestkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właściwości zaskakujące :) myślę, że warto spróbować .

      Usuń
  2. Fajny pomysł na dodanie proszku do maski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a my zawsze wyrzucamy, dzięki wielkie za ten post!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wyrzucałam pestkę do kosza, nawet nie pomyślałabym, że mogę ją tak wykorzystać ;) Ciekawi mnie smak tej herbatki ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, nigdy nie jadłam awokado a o pestce to nawet nie myślałam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytałam już kiedyś o wykorzystaniu pestki :) Ja jednak ostatnio w ogóle nie kupuję awokado, bo coś przestało mi smakować :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię Avocado, ale pestka zawsze lądowała u mnie w koszu...
    Wielka szkoda, jak widać!

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! pomyśleć ile pestek zmarnowałam :) ale teraz już będe wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Anula ty zawsze mnie zaskoczysz.:-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię avokado, zwłaszcza to bio , ale za pestkę jeszcze się nie zabieram.

    OdpowiedzUsuń
  11. No to od dzis szaleje z pestka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie miałam pojęcia, że jest jadalna :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pomysłowe :D. Nie słyszałam wcześniej o wykorzystaniu.... pestki avokado :D

    OdpowiedzUsuń
  14. W życiu bym na to nie wpadła.. :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pestki mam także wypróbuje wersję z herbatką ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O proszę, czyli pestkę też można fajnie wykorzystać:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja jakiś czas temu zasadziłam sobie pestkę i mam już małe, wzrastające awokado :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ooo świetne pomysły!! Nie wiedziałam, że mozna je w ten sposób wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiedziałam że ta pestka ma tyle właściwości, warto ją wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  20. nie miałam pojęcia, że pestka z awokado ma w sobie tyle dobroci i z można ją tak poprostu wysuszyć i zmielic ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja zawsze pestki wyrzucałam, a tutaj się okazuje, że tyle dobrego idzie z nich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już gdzieś czytałyśmy o właściwościach pestki z awokado ale jeszcze jakoś się nie złożyło żeby wypróbować ją w praktyce :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się zbierałam dłuższy czas a teraz już mi weszło w krew i odkładam pestki , a potem hurtem trę i susze ;)

      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  23. nie myślałam że pestkę można wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo mądry, ciekawy artykuł. Nie widziałam o tak wielu zbawiennych właściwościach avokado. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Genialne :)))
    Zawsze myślałam o pestce jak o odpadzie, a dla Ciebie jest bazą do tylu rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O, nie wiedziałam, że można ją wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też do niedawna :) Człowiek uczy się całe życie ;)

      Pozdrawiam

      Usuń
  27. Rozłożyłaś na czynniki pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze wyrzucam pestkę, a ma tyle świetnych zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Całkiem niedawno się o tym dowiedziałam i bardzo mnie to zaintrygowało :D muszę jakoś w końcu ją wykorzystać

    OdpowiedzUsuń
  30. posiadam sproszkowaną pestkę w sprzedaży. 100 gram 50 pln. waga dowolna

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz!!

Całuski Mineralna Kasia i Ania

Copyright © 2014 Mineralny świat Kasi

Designed By Blokotek